
Waarom is warmte goed in de kraamtijd?
In mijn postpartum / kraamtijd behandelingen komt warmte vaak aan het bod. Ik wil in dit blog jou vertellen waarom warmte zo belangrijk is en wat je er zelf aan kunt doen om goed warm te blijven, behalve natuurlijk je warm aan te kleden haha. Het beste kan je jezelf al hierin verdiepen in je zwangerschap zodat je van te voren een goede voorbereiding kunt doen. Wat ik zelf hiervoor een goed boek vind is: The first forty days van Heng OU hierin vind je voornamelijk tips over de voorbereiding voor je kraamtijd maar je kunt er ook gebruiken uit andere culturen in lezen.
Zowel de thee die ik meeneem als de Moxa behandeling, de buik massage en het inbinden van de buik is warmte hierin een belangrijk onderdeel. Tijdens de zwangerschap wordt je bloed bijna verdubbeld, dit is nodig om de foetus en de placenta te ondersteunen, tijdens een bevalling verlies je vaak veel bloed daarnaast kost een bevalling veel energie en vloei je de eerste weken, je lichaam maakt borstvoeding aan dit wordt gevormd uit het zelfde substraat als voor de bloedproductie nodig is. Dit concurrerende proces is hierdoor te vergelijken als constante bloedverlies. Daarnaast heeft het onderlichaam opengestaan hierdoor kan pathogene kou makkelijk het lichaam binnendringen. Daardoor is het van groot belang om de eerste periode na de bevalling voorzichtig te zijn met wind en kou, ook koude voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met koude eigenschappen dienen vermeden te worden. Kou in de baarmoeder veroorzaakt bloedstasis. Dit resulteert met pijn in de buik, het behoud van de lochia of lichte klonterige bloedingen. Ernstige problemen als postpartum depressie of manische depressieve klachten kunnen optreden als gevolg van bloedstasis in de baarmoeder. Maar ook klachten als constipatie, overvloedig nachtelijk zweten, slapeloosheid, vaak wakker worden in de nacht en moeilijk in slapen, haaruitval, hoofdpijn, duizeligheid, huiduitslag of angst. Om dit te voorkomen is het dus ontzettend belangrijk om te zorgen dat je warmte zowel van buitenaf krijgt als van binnen in, wat ik er wel bij wil zeggen is dat warmte iets anders is als hitte, het is niet de bedoeling dat het zweet van je hoofd afloopt maar wel dat je lichaam aangenaam warm voelt.
Hoe kan je buiten de behandelingen die ik geef er zelf voor zorgen dat je lichaam voldoende warmte heeft?
Als jou lichaam warmte aanmaakt kost dit energie, door de bevalling, het voeden van jouw baby en bloedverlies is er veel energie ontsnapt. Je moet er daarom voor zorgen dat je zo min mogelijk energie verspilt en nieuwe energie aanmaakt. Dit kan door te rusten (rust is meer als alleen in bed te liggen, rust begint in je hoofd, ook al zou je de hele dag in bed liggen maar in je hoofd de hele dag aan het malen zijn dan verbruikt jou lichaam als nog heel veel energie), maar ook door goede voeding en zo min mogelijk stress. Doe daarom vooral wat voor jou goed voelt, heb je geen zin in kraambezoek dan niet, je kunt er zelfs voor kiezen om de geboorte kaarten een maand later te verzenden zodat jullie in alle rust kunnen wennen aan jullie nieuw gezinslid. Daarnaast is het belangrijk om zo min mogelijk koude dingen te nuttigen, geen koude dranken, ijsjes of rauwe groenten. Nou denk je waarschijnlijk dat je heel goed bezig bent als je veel heerlijke salades eet, maar in de kraamtijd moet jou lichaam al zijn energie sparen en rauwe groenten kost veel energie om te verteren. Kies daarom liever voor een vers getrokken soep (er zijn veel recepten op het internet te vinden van de wel bekende Broth er is ook een vegetarische variant met verschillende paddenstoelen), stoofschotels en warme kruiden theeën. Goede kruiden om thee van te maken in de kraamtijd zijn gember, kurkuma, brandnetel, kaneel, venkel, fenegriek en hartgespan.
Kleed je daarnaast lekker aan en verwen jezelf, heb jezelf lief!
A new mother should be treated with massage, warm baths, a specific diet, and herbal drinks that prevent infection, promote vitality and alleviate vata.
-from the Charaka Samhita, an Ayurvedic text dating back to circa 400 BCE-
Reactie plaatsen
Reacties